به لیمو :(lemon verbena)

خانواده شاه پسند :(verbenaceae)

نام علمی :(Lippia citroiodora)

منشا به لیمو :منشا به لیمو کشور شیلی ،پرو ،ارژانتین در امریکای جنوبی است و از انجا به کشور های دیگر انتقال یافته است.

 

 

قسمت های مورد استفاده به لیمو :

برگ ها و سر شاخه های ان دارای اسانس است که بوی لیمو می دهد و جنبه دارویی دارد .

این گیاه دارای ۲۰۰گونه است ،این گیاه به نام کاشف ان پزشک و گیاه شناس Lippi نام گذاری شده است میوه ان شفت و محتوی دودانه می باشد و واجد ۲۱ عدد بذر است .

به لیمو درختچه ای است همیشه سبز یا خزان پذیر به ارتفاع ۱-۲/۵ متر ،ساقه های دراز و منشعب ،دارای برگ های معطر و کمی خشن ،برگ های ان دارویی که بر اثرمالش عطر لیمو ظاهر می شود .

گل های کوچکی به رنگ سفیدوکرم و بنفش مایل به ارغوانی دارد  که در مرداد و شهریور ظاهر می شود .

                                                                                             

 

 

خواص دارویی به لیمو :

برگ و سر شاخه های ان مقوی معده ومحرک وضد تشنج،رفع کننده درد های عصبی ،پایین اورنده درجه گرما در بیماری ها می باشد .

از برگ های ان چای معطر تهیه می شود ،اسانس برگ های به لیمو ارام بخش و مسکن اعصاب و مقوی معده و برطرف کننده سر درد است .

از اسانس ان در تهیه ادکلن نیز استفاده می شود .و در منابع بهداشتی و غذایی کاربرد دارد .

زمان جمع آوری برگ ها :

زمکان جمع اوری برگ ها ۲-۳ بار در سال و معمولا در ماه های خرداد،مرداد ،مهر صورت می گیرد .

روش جمع آوری برگ ها :پس از جمع اوری محصول شاخه های برگدار گیاه را قطع کرده و سپس ان هارا به طور طبیعی به صورت دسته ای به وضع آویخته در انبار های مخصوص قرار می دهند به نحوی که جریان هوا در آن محل برقرار باشد پس از خشک شدن برگ ها را از شاخه ها جدا نموده و در گونی های کنفی قرار داده و به بازار عرضه می شود .جهت بدست اوردن اسانس معمولا از برگ های تازه و سرشاخه های جوان استفاده می شود .

بیشترین مواد معطر گیاه در زمان گل دهی است (مرداد و شهریور )

بهتر است از برگ ها و سرشاخه های بالایی گیاه استفاده شود .بهترین زمان برداشت در طول شبانه روز در موقع هوای آفتابی است که بیشترین اسانس رادارد

تکثیر به لیمو :

تکثیر به وسیله کاشت بذر و روش غیر جنسی (قلمه چوبی ساقه )انجام می شود .

روش اصلی تکثیر آن هم از طریق قلمه چوبی ساقه است .بهترین زمان تکثیر قلمه در اواخر پاییز و شهریور ماه است .از قلمه علفی نیز در نیمه فصل رویش می توان استفاده کرد به شرط قرار دادن قلمه ها در گلخانه و یا کاشت در گلدان و کشیدن پلاستیک جهت افزایش رطوبت نسبی هوای اطراف قلمه ها می باشد .به وسیله خوابیدن ساقه و نیز به وسیله پاجوش نیز تکثیر میشود . در طول قلمه چوبی ۱۵-۲۰ سانتی متر مناسب است . حتما قلمه ها از یک سانتی متری زیر جوانه ها گرفته تا بیشترین ریشه زایی را داشته باشند.

از طریق بذر نیز تکثیر می شود اکثر بذر ها جوانه نمی زنند لذا از این راه تکثیر نمی شوند.

 

                                                                                     

 

 

شرایط اقلیمی مناسب :

آب و هوایی آفتابی ،ملایم ،مصون از باد های شدید

دور ابیاری بستگی به شرایط منطقه ۵-۷ روز یکبار

مخصوص نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری است .به سرما تا حدودی حساس است .مکان هایی با رطوبت نسبی بالای هوا را دوست دارد در ایران در شمال کشور کشت می شود به هوای گرم نور فراوان رطوبت نسبی بالای هوا نیاز دارد . به لیمو نسبتا به سرما تا -۵ درجه و حتی در برخی مواقع تا ۱۶- در جه را تحمل میکند مانند سمنان مازندران استان گلستان کاشت می شود .

آفات به لیمو :دونوع آفت مهم دارد اول پروانه سفید گلخانه و دیگری کنه تارعنکبوتی

برای مبارزه از سموم سیستمیک می توان استفاده نمود .

نحوه کاشت :

به صورت ردیفی به فاصله ۵۰-۱۰۰ سانتی متر از یکدیگر -فاصله بوته ها از یکدیگر را می توان ۴۰ -۴۰ سانتی متر در نظر گرفت .در هر هکتار نیاز به ۱۷۰۰۰-۲۰۰۰۰ عدد قلمه باشد .زمان انتقال قلمه های ریشه دار به زمین اصلی در اوایل بهار به محض رفع خطر سرما زدگی می باشد .

بهترین زمان انتقال نهال ها به زمین اصلی در اردیبهشت ماه است گیاه به انتقال بسیار حساس است و ممکن است پس از انتقال برگ ها خزان کند ولی مجددا برگ های جدید ظاهر می شود .

خاک هایی با بافت سبک و لومی را دوست دارد این گیاه به ازت و پتاسیم زیادی نیاز دارد .

آب:نیاز ابی به لیمو زیاد است و بر اساس گرمای هوا هر ۶ روز یکبار نیاز به ابیاری دارد .

 

0 0 رأی
Article Rating
0
نظر خود را با ما درمیان بگذاریدx