نام انگلیسی : TULIP PULCHELLA
خانواده : LILIACEAE – سوسنی ها
لاله، گیاهی دائمی و سوخ دار است (از گروه گیاهان دارای پیاز میباشد.). این گل زیبا، از لحاظ گلکاری یکساله است چون پیاز اصلی آن که منظور همان سوخ مادری است، فقط به مدت زمان یک سال زراعی دوام دارد، اما هر ساله با سوخ جدیدی جایگزین می شود و به ظاهر هیچ چیز تغییر نکرده است. لاله در مناطق سردسیری نوعی گل دائمی به حساب می آید، ولی در نواحی گرمسیری سوخ های تیمار شده با سرما کشت می شود و پس از گلدهی از بین می رود. هلند تولید کننده اصلی تجاری لاله در دنیا میباشد به طوریکه در سال ۳ میلیارد شاخه از این گل تولید مینماید که اغلب صادر میشوند.
لاله ها از زمان کاشت پیاز اغلب نیاز به پنج تا هشت سال برای رشد کافی و گل دادن نیاز دارند. تولید کنندگان تجاری معمولا برداشت گل لاله را در اواخر تابستان و زمانی که به اندازه کافی بزرگ شده باشند آغاز می نمایند، و گل های کوچکتر را دوباره کاشته و برای فروش در سال آینده میگذارند.
شرایط محیطی مورد نیاز نگهداری گل لاله
لاله یک گل دائمی نیست پس نباید انتظار داشته باشید این گل همیشه بماند، دوام گل نهایتا یک ماه میباشد اما بعد از، از بین رفتن گل، پیاز آن را از خاک در بیاورید و ساقه آن را قطع کنید. پیاز را در محلی خشک و تاریک بگذارید و سال دیگر نیز میتوانید آن را کاشته . گل دادن آن را مشاهده کنید.
لازم است بدانید اگر پیاز لاله شما، از انواع لاله هلندی است فقط برای دوسال به شما گل میدهد و تکثیر نمیشود. چون در هلند پیازها را عقیم میکنند. اما اگر پیاز شما ایرانی است هر سال گل داده و پیازها نیز زیاد میشوند.
شرایط اکولوژیکی مورد نیاز کاشت و نگهداری گل لاله به شرح زیر میباشد:
خاک مورد نیاز لاله :
خاک مناسب برای این گل باید تا حد امکان سبک باشد، بنابراین اضافه کردن ماسه و شن به خاک گلدان توصیه میشود. بهترین خاک برای کشت این گل ترکیبی از کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت یا اینکه مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه است.
آبیاری لاله :
در محیط داخل آبیاری متوسط کافی است. اگر پیازها را برای سال آینده دوباره استفاده شود لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کود عمومی تغذیه صورت گیرد.
دمای مناسب لاله :
گل لاله نسبت به سرما مقاوم است. دمای مناسب برای ریشهدهی پیاز این گل، ۹ درجه و برای رشد گیاه ۱۸-۱۵ درجه سانتیگراد است. لازم به ذکر است، همانند گل نرگس، بالا بودن دمای محیط باعث عدم تشکیل گل میشود و بهترین کار این است که در یک مکان خنک نگهداری شوند.
کوددهی لاله :
اگر پیازهای لاله را برای سال آینده دوباره استفاده کنید، لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کودهای عمومی موجود در بازار تغذیه گیاه صورت گیرد.
نور مناسب لاله :
لاله به نور زیادی نیاز دارد مخصوصا در زمان گلدهی، پس اگر درون منزل نگهداری میکنید پرنورترین مکان را برای این گل زیبا انتخاب کنید مثلا کنار پنجره جنوبی
مراحل کاشت لاله در گدان :
مراقبت های ویژه
پیاز لاله طبیعتاً پیازچه تولید می کند و هر ساله تجدید می شود، شروع برداشت پیازها از اواسط خرداد ماه است و تا اواسط تیرماه ادامه دارد. پیازها را کمی پس از برداشت، درجه بندی می کنند و پیازهایی که باید کاشته شوند برحسب درشتی پیاز و قابلیت تولید تعداد پیازچه به دو گروه طبقه بندی می شوند.
پیازچه های معمولی را در دمای ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد به مدت ۳ تا ۴ هفته و پس از آن در درجه حرارت ۲۰ درجه تا آبان ماه و از آن به بعد در حرارت ۱۷ درجه در انبار نگهداری می کنند.
پیازهایی که سخت تر پیازچه تولید می کنند در دمای ۱۰ تا ۲۳ درجه سانتی گراد تا شهریور ماه نگهداری می شوند و پس از آن در دمای ۲۰ درجه تا آبان ماه و پس از آن در دمای ۱۷ درجه سانتی گراد در انبار نگهداری می شوند.
پیازهای لاله را از اواسط مهر تا آبان ماه می کارند. هنگامی که پیازهای لاله را می کارند باید دقت کرد که طوقه ساقه (قسمت برجسته سر پیاز) بیرون از خاک قرار گیرد. پیازهای کوچک را معمولا ۱ تا ۲ سانتی متر پایین تر از سطح خاک می کارند.
سلام.پیاز لاله هلندی رو کاشتم. اول جوانه زد بعد جوانه خشک شد و پیاز چنتا پیازچه جدید تولید کرد.میشه بفرمایید چرا گل نداد؟
سلام،پباز لاله باید ۲ ماه سرما ببینه،در صورت عدم سرمادهی گلدهی نخواهد داشت
توضیحات خوب و واضحی برای نگهداری دادید. ممنون
عالی
لاله ای کاشتم،تازه یه ذره باز شده ولی زرد شده،مشکلش چیه؟؟
باید عکسشو ببینیم تا دقیق بگیم ولی احتمال زیاد محیطش گرم بوده و خنک نبوده
سلام من پیاز لاله ایرانی را مستقیم داخل باغچه کاشتم
اگر از خاک در نیارم و تا سال بعد تو خاک باشع اشکالی داره
ما توصیه میکنیم در مدت استراحت تحت ابیاری قرار نگیره